Kom med til festival for osteelskere

Danmarks største ostefestival for kvalitetsoste
Foto: Ost & Ko/Mejeriforeningen/Ulf Svane

Er du vild med ost? Måske ligefrem en ostenørd eller gastroaktivist? Så må du ikke gå glip af Danmarks største festival for kvalitetsoste.

Snus, smag og spis dig igennem cremen af danske og skånske oste, når Danmarks største festival for kvalitetsoste bliver afholdt i Kødbyens i København den 4. november. Her kan du få et indblik i de mange nye og spændende tiltag gennem ostefaglige indlæg, debatter og ikke mindst smagninger af de faste såvel som bløde varianter.

30 mejerier står klar til festivalen i ostens tegn, men inden, der går ostefingre i den, har IN spurgt Rasmus Holmgård, der er projektleder for Slow Cheese Copenhagen, der står bag festivalen, om ostens ve og vel i Danmark, hvad vi kan forvente på festivalen og tips til, hvad der må smages blandt de mange herligheder.

Danmarks største ostefestival forgår lørdag 4. november 2017 kl. 10 til 17 i CPH Food Space, Slagtehusgade 11, Kødbyen, 1715 København V.

Læs mere og køb billetter på Slowcheese.dk

Q&A om Danmarks største festival for oste

Hvad skal vi med en ostefestival i København?

Siden 1950'erne er produktionen af dansk ost blevet koncentreret på stadigt færre mejerier, hvilket har ført til en voldsom nedgang i antallet af oste med regionale og lokale kvaliteter og dermed et overordnet tab af diversitet i den danske ostekultur. Med Slow Cheese Copenhagen vil Slow Food gerne slå et slag for mangfoldigheden i den danske ostekultur og gøre, hvad vi kan, for at understøtte den positive udvikling i antallet af osterier og spændende oste, som vi heldigvis har oplevet i de seneste 5-10 år. Og så er København jo fyldt med osteelskere, som har brug for inspiration til ostebrættet og frisk viden om, hvad der rører sig ude i den danske ostebranche.

Hvorfor er der en positiv udvikling lige nu? 

Det er rigtigt, at der er en svag positiv udvikling i antallet af mejerier, der laver gastronomisk interessante oste, og det er værd at fejre, synes vi. Årsagen er, at de små osterier rent faktisk er i stand til at afsætte deres produkter til restauranter og grossister, og når de kan det, har det efter min vurdering at gøre med det generelle kulinariske opsving, Danmark har gennemgået gennem de seneste 13-14 år med det nye nordiske køkken og en genfunden gastronomisk identitet, som vi tør stå ved og være stolte af. Og faktisk også gerne vil betale for.

Hvad sker der af nye, spændende ting indenfor dansk ost?

Der er en række interessante bevægelser i gang. Én tendens er at arbejde med kvaliteten af den mælk, man laver ost af, f.eks. ved at arbejde med mælk fra køer, der kun har fået græs og hø i stedet for kraftfoder - ligesom når man laver gruyère og de bedste parmesanoste. En anden trend er at lade ostene modne i længere tid, før de bliver solgt. Det kalder man på ostesprog for "affinage", og der sker en masse på det felt lige nu. Et tredje vigtigt tema, som vi gerne vil promovere på Slow Cheese Copenhagen, er ost lavet af mælk, der ikke er varmebehandlet/pasteuriseret. Den slags kalder vi for "råmælksost", og der er kun nogle ganske få af dem herhjemme, fordi myndighederne sætter fødevaresikkerhed over kulturel diversitet, kompleksitet og egenart. Vi prøver at trække lidt i den anden retning.

LÆS OGSÅ: Vin-ekspert: Kvinder skal drikke mere vin

Hvad er din yndlingsost og hvorfor?

Jeg har ikke mere en yndlingsost, ligesom jeg ikke har et yndlingsmusikstykke. Jeg går mere op i at finde den rette ost (og den rette musik) til den rette lejlighed. Jeg synes, nogle af de karamelsøde, dybe, fede og proteinknasende komælksoste fra f.eks. Thise er ret sjove lige nu. Men jeg synes også, det er fedt, når sådan nogle som Copenhagen Goat Milk tør eksperimentere med bløde, unge, cremede og forfriskende syrlige gedemælksoste. Eller når Hårbølle Mejeri udfordrer den spanske kendis manchego med sin skønne, intense og komplekse hårde fåreost fra Møn.

Hvad er et must do eller must visit på dette års ostefestival?

Der kommer løbende tilmeldinger fra nye mejerier, og programmet med smagninger og debatter er stadig under udarbejdelse. Men et absolut must for mig er at opleve den canadiske osterockstjerne David Asher, der kommer og fortæller om naturlig osteproduktion (ligesom forskellen på naturvin og konventionel vin). Men frem for alt ligger festivalens styrke jo i, at det er en enestående mulighed for at smage flere end 200 af Danmarks bedste oste. Den chance får du kun én gang om året.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

LÆS ALT OM